kormidelnik.com

Seychely

Seychely... oficiální název: Seychelská republika, hlavní město:Victoria na ostrově Mahé, státní zřízení:pluralitní republika s jednokomorovým parlamentem, náboženství:89% římskokatolické vyznání, 9% anglikáni, úřední jazyk: kreolština, francouzština, angličtina, časový posun:+ 3 hod., v době letního evropského času jsou to + 2 hod.

Seychelská republika se rozkládá jižně od rovníku na 115 malých ostrovech, rozesetých v několika skupinách na ploše zhruba 1100 krát 800 km severovýchodně od Madagaskaru. Ostrovy jsou dvojího druhu – vlastní Seychelské ostrovy nebo též Vnitřní ostrovy (Mahé, Praslin, La Digue, Silhouette aj.), ležící na severovýchodě státu, jsou tvořeny masivními žulovými skalisky, zatímco ostatek souostroví, souhrnně označovaný jako Vnější ostrovy, představují ploché korálové atoly (Amiranty, Coetivy, Providence, Farquhar a Aldabry). Obydleno je 33 ostrovů, přičemž 4/5 obyvatelstva se soustřeďují na největším ostrově Mahé, kde leží i hlavní město Victoria. Na Vnějších ostrovech, které představují téměř polovinu plochy země, ale postrádají vodní zdroje pitné vody, žijí pouze 2 % seychelského obyvatelstva.
Seychely se těší poměrně stálému tropickému podnebí s průměrnými denními teplotami mezi 24 a 30 °C a hojnému množství srážek (průměrné roční úhrny činí kolem 3 000 mm). Srážky jsou časté zejména během zimní sezóny, v letních měsících převažuje sucho. Ačkoliv vzhledem k blízkosti rovníku Seychely leží mimo oblast obvyklého výskytu tropických bouří, bouře od prosince do března v jiných oblastech indického oceánu mohou způsobit šedivé a větrné dny. Nejtepleji bývá v březnu až dubnu, relativně nejchladnějším obdobím roku je pak léto od července do srpna.
Ostrovy (zvláště Vnitřní) jsou dosud z části pokryty hustým tropickým lesem a pro svou odlehlost od pevniny jsou domovem mnoha endemických živočichů a rostlin. Vědecká studie, vypracovaná v 90. letech, udává jako endemické „přinejmenším“ 75 druhů kvetoucích rostlin, 15 druhů ptáků, 3 druhy savců, 30 druhů obojživelníků a plazů a několik stovek druhů bezobratlých. V tomto směru vyniká zejména atol Aldabra, na němž žije největší světová populace obřích želv (150 až 180 tisíc jedinců), a který byl roku 1982 prohlášen za světové přírodní dědictví UNESCO. Dalším unikátním symbolem země je palma Lodoicea seychelská (Lodoicea maldivica) s obřími plody, vážícími kolem 20 kg. Také háj 4 000 těchto stromů ve Vallée de Mai na ostrově Praslin je od roku 1983 zapsán na seznam světového dědictví. Seychelská vláda vynakládá velké úsilí na uchování místní přírody; 42 % rozlohy země pokrývají národní parky a přírodní rezervace.
Třebaže ostrovy byly známy již ve středověku arabským kupcům a na počátku 16. století zde jako první Evropané přistáli Portugalci, zůstávaly dlouho bez trvalého osídlení. Teprve v polovině 18. století zde Francie zřídila kolonii, nazvanou podle tehdejšího ministra financí Jeana Moreaua de Séchelles. Vzhledem ke strategické poloze při námořní cestě do Indie začali o ostrovy usilovat Britové. Ti se Seychel zmocnili za napoleonských válek a do jejich držení ostrovy přešly Pařížským mírem roku 1814. Britové zde po napoleonských válkách zrušili otroctví. Na oslavu tohoto aktu byla na předměstí Victorie postavena socha muže, jenž symbolicky přetrhává své řetězy. Ostrovy byly dlouho spravovány z Mauricia a teprve v roce 1903 vyčleněny jako samostatná kolonie. Roku 1976 získaly Seychely nezávislost jako republika v rámci Britského společenství národů.
Velkou většinu obyvatelstva, necelých 87%, představují míšenci, potomci francouzských kolonistů a afrických otroků, hovořící seychelskou kreolštinou (Seselwa), odvozenou z francouzštiny. Zbytek tvoří především menšiny Indů, Malgašů a Číňanů. Gramotnost dosahuje 92%, u mladších ročníků je téměř úplná.

Seychely jsou tropickým rájem, mají strategickou polohu na námořní cestě mezi Evropou a Indií. Hlavním ostrovem souostroví Seychely je ostrov Mahé, na kterém leží také hlavní město Victoria. Ostrov splní všechny představy nadstandardních služeb. Hlavním symbolem Seychel je seychelská palma. Místní stavby nesmí být vyšší než palmy, aby byl zajištěna přírodní tvář ostrova.

Naprostá většina Seychelanů žije na trojici ostrovů Mahé, Praslin a La Digue. Dědictvím francouzské koloniální éry je příslušnost většiny obyvatel k Římskokatolické církvi. A té britské zase minority anglikánů a (ještě menší) minority presbyteriánů, metodistů, baptistů a dalších. Indové jsou zčásti hinduisté, zčásti muslimové, Číňané jsou zčásti konfuciánci - taoisté, zčásti buddhisté.































Mahé je se svou rozlohou 250 km2 největší ostrov Seychel a sídlí na něm Seychely z letadlazhruba 90 % seychelského obyvatelstva. Ostrov je také domovem města Victoria, hlavního města Seychel a významného přístavu. Tomuto velkolepému ostrovu dominují vysoké hory (Morne Seychellois dosahuje výšky 905 metrů) a bujná tropická vegetace. Po celém obvodu ostrova je rozptýleno 75 překrásných pláží s jemným pískem.



Praslin – druhý největší ostrov Seychel, je proslulý především impozantním národním parkem Vallée de Mai, který je součástí světového dědictví UNESCO. V oblasti se vyskytuje množství endemických rostlin a živočichů. Mezi nejznámější patří palmy Coco de Mer, které se dožívají více jak 200 let a jejichž listy jsou až 14 metrů dlouhé. Kolem celého ostrova se s místními plážemi prolínají rozmanitě vytvarovaná skaliska. Z ostrova Mahé se na Praslin dostanete letecky během 15 minut, cesta trajektem trvá přibližně hodinu.

La Digue - třetí nejosídlenější ostrov se nazývá La Digue. Je ideální pro poklidnou dovolenou mimo veškerou civilizaci. Nebesky bělavé písčité pláže a neporušená příroda jsou zárukou nevšedního zážitku. Místní dopravu zajišťují výhradně kola či volské potahy. Z ostrova Praslin trvá cesta lodí na La Digue půl hodiny.


Ostatní ostrovy...
většina ostrovů, které se rozprostírají směrem na jih a jihovýchod, je korálového původu. Přibližně 40 vnitřních ostrovů je ovšem původu žulového a nacházejí se v okruhu 50 kilometrů od Mahé. Z ostrovů, které jsou snadno přístupné, můžeme jmenovat například St. Anne, Bird, Moyenne, Round, Cousin, Silhouette, Denis, Aldabra, Alphonse, Desroches., Aride... jedna z nejvýznamnějších přírodních rezervací na světě. Tato "Divoká perla" v Indickém oceánu má přitom rozlohu jen 68 hektarů. Pokud někdy navštívíte Seychely, měli byste určitě ostrov navštívit.Patří k nejkrásnějším ostrovům, a vy tak můžete vidět jeden z posledních přírodních rájů na světě. Je pravděpodobně nejlépe zachovaným ze 115 seychelských ostrovů. Bez potkanů ​​a koček je pravým rájem pro největší koncentraci mořských i suchozemských ptáků.

O nejstarší (předevropské) historii na Seychelských ostrovech toho příliš nevíme. Přibližně v období 300-200 let př.n.l. se zde pravděpodobně zdržovali Malajci původem z Bornea. Arabští mořeplavci, kteří se během svých obchodních cest pohybovali i v západní části Indického oceánu, zřejmě o existenci ostrovů věděli, nicméně Seychely neosídlili. Jako jeden z důkazů arabského povědomí o Seychelách slouží rukopis pocházející z roku 851 n.l., kde se jeden z obchodníků kromě Malediv zmiňuje i o území dnešních Seychel. Dlouho před objevením Seychel Evropany obchodovali arabští kupci s ořechovými plody palmy „coco de mer“, která roste pouze na Seychelách. 
V roce 1502 spatřil Vasco de Gama při své cestě z Indie do východní Afriky skupinku ostrovů, které se později staly známé pod názvem Amiranty. Ostrovy žulového původu byly tehdy Portugalci zaneseny do map jako „Sedm Sester“.
V roce 1609 se při silné bouři do podobných míst zatoulala posádka lodi britské Východoindické společnosti. Na jednom z ostrovů si díky dostatku pitné vody, rybám a kokosovým ořechům mohli britští mořeplavci doplnit zásoby a přežít tak náročnou plavbu do Indie. Po návratu domů ovšem tento objev britskou vládu nezaujal, a proto se žádné další objevné plavby do oblasti Seychel navzdory jejich přírodnímu bohatství nekonaly.
Ke konci 17. století začali Indickému oceánu dominovat piráti. Ti se usídlili na Madagaskaru a okrádali lodě, blížící se směrem od Rudého moře a Perského zálivu. Důležitou roli v historii Seychel sehrál nedaleký ostrov Île de France (od r. 1810 Mauricius), který byl okupován Francouzi od roku 1710. Jeho
správce Bertrand Francois de la Bourdonnais měl na přelomu 30. a 40. let 18. století za úkol střežit obchodní cesty Francouzů do Indie. Sám bývalý námořník, Bourdonnais se také snažil zrychlit plavbu z Mauricia do Indie, a tak v roce 1742 vyslal expedici pod velením Lazara Picaulta, aby přesněji zmapovala oblast severovýchodně od Madagaskaru. Lodě Elizabeth a Charles zakotvily 21. prosince 1742 poblíž pláže Anse Boileau na ostrově, který Picault pojmenoval Île d’Abondance. Zmapování oblasti se ovšem jevilo jako nedostatečné, a proto byla výprava se stejným velitelem vyslána znovu v roce 1744. Lazar Picault přejmenoval hlavní ostrov – tentokráte mu přiřkl jméno Mahé a celému souostroví se začalo říkat Îles de la Bourdonnais. Jakmile však byl de la Bourdonnais nahrazen v čele Île de France, upadly „seychelské“ ostrovy opět v zapomnění.Fontána na ostrově Mahé
Až do roku 1964 nebyla založena žádná nová politická hnutí. V tomto roce byla založena Seychelská strana lidová (dále SPUP) a do jejího čela se postavil France Albert René. Jeho strana volala po naprosté nezávislosti na Velké Británii. Seychelská demokratická strana (dále SDP) vedená Jamesem Manchamem byla založena ve stejném roce jako SPUP. SDP chtěla naopak větší integraci v rámci Spojeného království. V březnu roku 1970 se konalo ústavní shromáždění, na kterém se sešli političtí zástupci Seychel a Velké Británie, včetně předsedů SPUP a SDP Reného a Manchama. Volby v tomto roce přinesly novou seychelskou ústavu a vynesly Jamesi Manchamovi pozici ministerského předsedy.Další volby z dubna roku 1974 měl
rozhodnout souboj mezi SPUP a SDP – souboj o seychelskou nezávislost. Následující vyjednávání s Brity vyústily v dohodu, dle které se 29. června 1976 staly Seychely nezávislou republikou, patřící do uskupení Commonwealth. Prezidentem se stal James Mancham, křeslo premiéra získal France Albert René. Jednání také vrátila Seychelám ostrovy Aldabra, Farquhar a Désroches, které jim byly odebrány v roce 1965.
5. června 1977 došlo ke státnímu převratu a Mancham byl během své nepřítomnosti sesazen z funkce prezidenta Seychelské republiky, ve které ho nahradil France Albert René. SPUP přejala název SPPF (Seychelles People´s Progressive Front) a stala se v letech 1977 – 1991 jedinou politickou stranou na Seychelách. Tyto roky jsou též nazývány jako období „druhé republiky”. V roce 1981 se s cílem návratu proamerického Jamesa Manchama na prezidentský post neúspěšně pokusil o státní převrat Mike Hoare. Další hrozba pro seychelskou vládu přišla v srpnu roku 1982, nicméně odboj byl potlačen během pouhých 2 dní.
Celkový počet obyvatel se pohybuje okolo 80 000. Smíšenou seychelskou populaci tvoří potomci evropských kolonistů (zejména Francouzů), afrických otroků a také asijských přistěhovalců. Naprostá většina obyvatel je soustředěna na ostrovech Mahé, Praslin a La Digue, z nichž více jak 70 000 žije na prvně jmenovaném ostrově – na Mahé. 

Víza... Seychely nemají zavedenou vízovou povinnost. Návštěvník obdrží po příletu povolení k pobytu s platností na 4 týdny. Případné prodloužení pobytu se řeší na tomto imigračním úřadě: Immigration and Civil Status Division, P.O.Box 430, Independence House, Victoria, Mahé, Seychelles, tel +248 22 53 33.

Důležitá telefonní čísla na Seychelách. předčíslí země: +248, záchranka, policie, požárníci: 999.

Nemocnice na Seychelách: Anse Royale Hospital tel.: 371222, Baie Ste. Anne Hospital tel.: 233414, La Digue Logan Hospital tel.: 234255,
Victoria Hospital te.l: 388000, Praslin Hospital tel.: 232333.

Honorární konzulát České republiky na Seychelách - adresa:
Villa Pirogue, Machabee, Mahé  telefon: +248/242254,  fax: +248/242254,  e-mal: Victoria@honorary.mzv.cz .

V současnosti Seychely nejsou ohroženy malárií nebo jinými tropickými nemocemi. Není nutné žádné očkování s výjimkou návštěvníků, kteří přicestují z Afriky nebo Jižní Ameriky. V tomto případě je na místě očkování proti žluté zimnici.

Oblečení... během celého roku si vystačíte pouze s „letním“ oblečením. Dlouhé rukávy si připravte především na cestu tam a zpět. Na Seychelách je doporučeno nosit čepici i brýle a používat opalovací krém kdykoli se vystavuje tropickému slunci. Ve většině hotelů a restaurací se považuje za vhodné, když si večer pánové obléknou dlouhé kalhoty.

Seychelská měna - Seychelská Rupie se dělí na 100 centů. Směnné kurzy jsou pravidelně publikovány v místním tisku. Jsou zde směnárny (tzv. Bureau de change) a kanceláře místních bank, které jsou otevřené vždy při příletu a odletu letadel. Návštěvníci platí za většinu turistických služeb a atrakcí nejčastěji v zahraničních měnách (většinou v dolarech či eurech).
Stravování -ve většině hotelů si můžete vybrat mezi tradičními seychelskými pochoutkami i světovou kuchyní.

Elektřina - standardní příkon je 240 Voltů (50 Hz). Zásuvka je běžně pro 3 kolíky.

Seychelské pobřežíKdy navštívit Seychely... díky tropickému klimatu a celoročnímu teplému počasí je návštěva Seychel vždy dobrou volbou, nicméně každé roční období má i na Seychelách svá specifika a je dobré o nich vědět.
Obecně je počasí nejvíce ovlivňováno severozápadním a jihovýchodním větrem. Od října do března převládá vítr severozápadní, pohybující se průměrnou rychlostí 8 až 12 uzlů.
Ostřejší jihovýchodní vítr s rychlostí 10 až 20 uzlů začíná nabírat na síle v květnu a na Seychelách dominuje až do září. V tomto větrnějším období jsou na moři ideální podmínky pro plachtění.
Duben a také říjen představují období klidu díky velmi teplému počasí téměř bez větru. Na přelomu zmíněných měsíců jsou břehy a okolí Seychelských ostrovů jako stvořené pro šnorchlování a potápění. Teplota moře dosahuje až 29 °C s viditelností více jak 30 metrů.

Letecká doprava na Seychely... nejvhodnější a nejčastěji využívaný způsob, jak se dopravit na Seychely, je pochopitelně letecká doprava. Z mezinárodního letiště na Mahé zajišťuje letecká společnost Air Seycheles přepravu na ostatní ostrovy. Několikrát denně jsou zajištěny letecké spoje mezi ostrovy Mahé a Praslin. Další, ale už ne tak časté spoje jsou z letiště Mahé na ostrovy Frégate, Bird, Denis, Desroches a Alphonse. Ostrov La Digue bohužel letecké spojení nemá. Na ostrov Silhouette a na některé další ostrovy léta helikoptéra.

Lodní doprava na Seychely... hlavní město Victoria na ostrově Mahé je mezinárodní a největší přístav země. Denně odtud vyplouvá 2-3x moderní katamarán na ostrov Praslin. Několikrát denně jsou vypravovány škunery na trase Mahé-Praslin, Praslin-La Didue. Několik společností zabezpečuje lodní dopravu na Vnější ostrovy.

Autobusová doprava na Seychelách - pravidelná autobusová doprava je zabezpečena pouze na ostrovech Mahé a Praslin. Většinou chybí označení zastávek, nastupuje se „na znamení“. Do autobusu není možné vzít větší zavazadlo.

Taxi jezdí pouze na ostrovech Mahé, Praslin a La Digue. Ve dne se dostanete kamkoliv, v noci může být problém taxi sehnat. Na ostrově La Digue se můžete přepravovat pronajatým kolem nebo zkusit volské potahy, které vás dopraví i do hotelu.

Pronájem auta na Seychelách lze pouze na ostrovech Mahé a Praslin. K vypůjčení auta potřebujete platný cestovní pas, mezinárodní řidičský průkaz a musíte být starší 21 let. Pro pobyt více jak 3 měsíce musíte získat místní řidičský průkaz.

Svátky a dny pracovního klidu na Seychelách: 1. a 2. leden: Nový rok (New Year´s Day), pohyblivý: Velikonoce (Easter), včetně Velkého pátku, 1. květen: Den práce (Labour Day), 5. červen: Den osvobození (Liberation Day), pohyblivý: Svátek Těla a krve Páně (Boží Tělo),
18. červen: Národní den (National Day), schválení demokratické ústavy 1993, 29. červen: Den nezávislosti (Independence Day), 15. srpen: Festival La Digue (Assumption Day), Nanebevzetí Panny Marie, 1. listopad: Den Všech svatých (All Saints´ Day), 8. prosinec: Svátek neposkvrněného početí Panny Marie (Immaculate Conception Day, 25. prosinec: Vánoce (Christmas Day)...Seychelané jsou zvyklí slavit cokoliv a slaví při každé příležitosti, slaví například i sportovní a kulturní události.  Oslavy jsou vždy spojeny s množstvím jídla a zábavou.

Zajímavé akce - festival mořského světa „Subios“ již od roku 1989 láká filmaře, fotografy a novináře z celého světa na oslavu seychelského podmořského života. Na akci se kromě fotografických soutěží konají i přednášky světově uznávaných osobností v tomto oboru a nechybějí zde ani speciální naučné programy pro děti ve školním věku. V březnu a říjnu se koná tzv. „Festival Kreol“, který je jakousi oslavou kreolského dědictví a tradic. The Seychelles Sailing Cup je mezinárodní závod plachetnic každoročně konaný v lednu, v březnu můžete naopak shlédnout mezinárodní závod v rybolovu.

Příroda na Seychelách... během milionů let izolace se na Seychelách vyvinula skutečně unikátní živočišná a rostlinná říše. Druhy ptáků a rostlinstva, které nenajdete nikde jinde na světě, přežily až do současnosti a výborně se jim daří hlavně díky příkladné péči o přírodu. 40 % povrchu Seychel tvoří přírodní rezervace, národní parky a chráněné krajinné oblasti. 75 druhů rostlin na ostrovech žulového původu nenajdeme nikde jinde na světě, to samé platí o dalších 42 endemických rostlinách na Aldabře a přilehlých atolech. Z plazů zde můžeme nalézt světově zdaleka největší populaci želv obrovských. Skalnaté břehy jsou útočištěm pro obrovské množství ryb (zaznamenáno přes 1000 druhů), korálů a jiných mořských forem života.


Počasí na Seychelách - klima se vyznačuje obecně velkou vlhkostí a průměrnými teplotami okolo 27 °C. Na rozdíl od sousedních ostrovů v Indickém oceánu jsou Seychely mimo pásmo tropických cyklonů.Tropické klima zde ovlivňují pasáty: od května do září s sebou jihovýchodní pasát přináší nižší vlhkost a příjemné teploty mezi 24 °C a 32 °C. V období od října do dubna bývají teploty nepatrně vyšší, stejně tak jako vlhkost vzduchu a srážky.

Seychely strava - na své si zde přijdou všichni milovníci dobrého jídla a pití. V hotelích se setkáte s velkým výběrem různorodé světové kuchyně, převažuje středomořská, ale pochutnat si můžete i na čínských specialitách a orientálních delikatesách. Hlavní složku zdejších pokrmů tvoří především plody moře, ryby a ovoce.Pokud však chcete ušetřit tak volte pokud je to cenově přijatelné polopenzi, protože ceny jsou díky kursu vešlmi vysoké. Za večeři můžete dát za osobu klidně 800 czk a nejedná se o nic luxusního.

Plavby na Seychelách... už od devátého století, kdy se Arabové poprvé plavili do neprozkoumaných vod na východ od Afriky, byly Seychelské ostrovy navštíveny mnoha námořníky pod různými vlajkami. Féničtí obchodníci, dobrodruzi z Polynésie, čínské flotily a piráti – všichni používali Seychelské souostroví k navigaci, přesto po nich nezůstalo nic než stopy v písku a legendy o zakopaných pokladech.

Proč se plavit zrovna po Seychelách? - díky zdejšímu klidnému moři a faktu, že ostrovy leží mimo pás cyklonů ,se Seychely berou jako ideální místo k jachtingu, což platí celoročně. Většina ostrovů není obydlených, což znamená, že se zde vyskytuje mnoho vzácných druhů jak živočichů, tak i rostlin. Victoria, hlavní město Seychelských ostrovů, je nejmenší hlavní město na světě. Celé město si můžete projít pěšky za méně než jeden den. Seychely jsou zajímavou směsí kultur: obyvatelé připluli z Afriky, Asie i Evropy a všichni si přivezli ssebou své zvyky.
Jachty se půjčují na ostrovech Mahé (Victoria) a Praslin, povětšinou to jsou drahé katamarány.

Eden Island Marina, Mahé je velice navštěvovanou námořními turisty. Poskytují základní námořní služby pro své klienty.
Adresa: Eden Marina, PO Box 1076, Eden Island. Tel: +248 4346300, fax: +248 4346346. 


Port Victoria (Mahe) - chráněný přístav Victoria leží na severním konci východního pobřeží Mahe. Je hlavním městem Seychel a nejmenším hlavním městem světa. 


Marina Praslin


Seychelles Yacht Club - přístaviště,
adresa: Seychelles Yacht Club, 5th of June Avenue, PO Box 504, Victoria, Mahé, Seychelles, tel: +248 32 23 62 / +248 78 33 02,fax: +248 32 11 21, email : seyachtclub@seychelles.scseyacht@gmail.com , Facebook Seychelles Yacht Club, technical Manager: Andre Hoaureau.